Tolwegen In Frankrijk

 • 1Tolwegen in Frankrijk: Belangrijke informatie over de Franse péage
 • 2Péage Frankrijk: waarom zijn ze er?
 • 3Tolgeld Frankrijk kan op verschillende manieren betaald worden
 • 4Péage Frankrijk: Tolwegen overzicht
 • 5Zwarte Zaterdag: Verkeer in Frankrijk
 • 6Ander ongemak tijdens je reis naar Frankrijk
 • 7Drukke plaatsen in Frankrijk
 • 8Hoe hard mag je in Frankrijk rijden?
 • 9Volledig overzicht maximale snelheid Frankrijk
 • 10Let op!
1

Tolwegen in Frankrijk: Belangrijke informatie over de Franse péage

rij met autos voor tolpoorten frankrijk
Ga je op vakantie naar Frankrijk of ben je op doorreis door Frankrijk naar Italië, Spanje, Portugal of een ander land? Dan krijg je als verkeersdeelnemer te maken met de Franse tol, de Péage.
De snelwegen in Frankrijk zijn over het algemeen tolwegen. Bij deze wegen moet je als weggebruiker tolgeld betalen om toegang te krijgen. De kans is dus groot dat als jij voor je vakantie de geliefde stranden, bergen of steden van het land, je te maken krijgt met de Franse tolwegen, de ‘peages’.

Pricing

Badge 2 - Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal
€23.95
Badge 1 - Frankrijk, Spanje en Portugal
€19.95
2

Péage Frankrijk: waarom zijn ze er?

 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Koop een tolbadge oponze site
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Bevestig het naastje binnenspiegel
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Rij over detelepeage baan
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Je tol wordtelektronisch verekend
In Frankrijk kom je veel trajecten tegen waar je de zogenaamde ‘péage’ (tol) moet afrekenen. Maar waarom eigenlijk? Laten we beginnen met onze uitleg aan de hand van een vergelijking met België. In ons land zijn de (snel)wegen eigendom van de overheid. Zij zorgen dat de wegen onderhouden worden en daar betaal je verkeersbelasting voor wanneer je een wagen bezit.

In Frankrijk wordt geen wegenbelasting betaald. De snelwegen, tunnels en bruggen (zogenaamde toltrajecten) zijn wel eigendom van de overheid, maar worden beheerd door verschillende bedrijven/ exploitanten.

Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor de wegen van de toltrajecten, maar ook voor de omgeving van deze wegen. Denk hierbij aan de bermen langs de weg of de parkeerplaatsen.

Aangezien de aanbesteding ook inhoudt dat alles er goed bij moet liggen, kun je deze trajecten kunnen ook wel gezien worden als het ‘visitekaartje’ van het bedrijf. De bedrijven zorgen er dus voor dat de wegen en het gebied er omheen er zeer verzorgd uitzien, maar dat kost natuurlijk geld.

Om dit te kunnen bekostigen mogen de bedrijven tol vragen. Dit doen ze aan elke weggebruiker, Frans of niet. De gebruiker betaald in Frankrijk.

bestel onze tolbadge

Bestel de tolbadge en rij door bij de tolhuisjes

3

Tolgeld Frankrijk kan op verschillende manieren betaald worden

tol betalen met tolbadge
Wanneer je bij de peage in Frankrijk aankomt zijn er meerdere opties waarmee je de tolkosten kunt afrekenen. Dit kan bij een bemand tolhuis, maar ook bij een tolpoortje die automatisch werkt. Je kan met contant geld betalen, maar ook met je pinpas of met een creditcard.

De meest makkelijke manier om je tol af te rekenen? Dat is met de tolbadge!

Je kan met de tolbadge niet alleen bij alle tolwegen in Frankrijk betalen, maar je vermijdt ook de lange files voor de tolpoorten. Er zijn namelijk speciale rijbanen waar je kunt voorsorteren aan het begin van de tolweg. Dit is de télépéage rijbaan, waar je snel door kan rijden als je in het bezit bent van de tolbadge.

Daarnaast heeft de tolkast nog een groot voordeel: je hoeft niet meer alle péage voor Frankrijk te berekenen. Je krijgt maandelijks een overzicht met de kosten die je hebt gemaakt. Je betaalt ook alleen de periode dat je de tolbadge daadwerkelijk gebruikt. Zo kom je nooit voor onverwachte kosten te staan.

Nog een groot voordeel van de tolbadge: de badge is niet alleen geldig voor in Frankrijk, maar je kan er ook mee betalen als je in Spanje of Portugal bent. De tolbadge is daarnaast ook nog eens uit te breiden met de Italiëdekking en je kan met je tolbadge bij meer dan 900 parkeerplaatsen betalen!

Vraag nu de tolbadge aan via onze website en dan valt het binnen 5 tot 10 werkdagen bij jou in de brievenbus.

The electronic toll system ViaToll has been mandatory in Poland

De elektronische tolbadge voor frankrijk

Dankzij de tolbadge kun je snel doorrijden bij de Franse tolhuisjes: je hoeft niet aan te sluiten in de rij maar rijdt direct door over de telepeage rijbaan.

4

Péage Frankrijk: Tolwegen overzicht

We hebben hieronder de tolwegen overzichtelijk in kaart gebracht. In het rood zie je alle tolwegen van Frankrijk. Dit geeft je een indruk van het wegennetwerk dat met tol belast is.

Wanneer je door Franrijk aan het reizen bent herken je de tolwegen aan de blauwe verkeersborden met het woord ‘péage’ erop. Gelukkig kun je niet per ongeluk in overtreding gaan door niet te balen, elke tolweg begint en eindigt namelijk met een tolpoort. Deze poort is gesloten totdat de betaling verricht is. Ofwel aan de start van de weg of bij het verlaten. Bewaar de bon bij het opgaan van de peage daarom altijd goed.

Vooral langs de grote steden zoals Parijs, Lyon en Bordeaux zijn er veel tolwegen. De meest bekende doorreisroutes waar je tol moet betalen zijn de Autoroute l’Aquitaine (A10) en de Route du Soleil in het oosten van het land (de route A6/A7).

Toltarieven voor Franse snelweg

Wil je weten hoeveel tolgeld je moet afrekenen en waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van je tol? Dan kan je terecht op onze pagina ‘Tol Frankrijk berekenen’. Daar lees je onder andere informatie over de verschillende voertuig categorieën en uitleg over de symbolen boven de tolpoortjes.

5

Zwarte Zaterdag: Verkeer in Frankrijk

Zelfs als je nog nooit naar Frankrijk op vakantie bent gegaan met de auto, heb je vast en zeker wel eens van Zwarte Zaterdag gehoord. Ben je wel eens op doorreis door Frankrijk naar Spanje geweest, of heb je in Frankrijk de steden, kust of hoge bergen bezocht? Dan ken je de term ‘zwarte zaterdag’ zeker.

Maar wat is Zwarte Zaterdag nou eigenlijk? De term Zwarte Zaterdag staat voor de drukste zaterdagen in de vakantieperiode. Dit zijn een aantal dagen tijdens de zomervakantie ofwel het hoogseizoen. Dit zijn de dagen waarom internationaal heel Europa in beweging komt om massaal vakantie te gaan vieren. Op Zwarte Zaterdagen staat het verkeer rondom de drukke steden zo goed als stil. Hierdoor ontstaan gigantische files waar je urenlang stapvoets aan het rijden bent.

Miljoenen mensen, veel Fransen, maar ook honderdduizenden Belgen en Nederlanders, rijden deze dagen namelijk met hun auto naar hun vakantiebestemming. De drukste dagen zijn eind juli en begin augustus, want dan hebben veel Europeanen tegelijk vakantie.

Moet ik tijdens Zwarte Zaterdag ook meer tol betalen? Alle bestuurders die over de snelwegen, bruggen en door de tunnels rijden krijgen te maken met de péage. Het is echter niet zo, dat je extra tolkosten moet afrekenen met Zwarte Zaterdag. De Franse bedrijven rekenen het gehele jaar hetzelfde bedrag per tolweg en daarbij maakt het niet uit of het om een Franse bestuurder, of om een buitenlandse bestuurder gaat. Het type voertuig maakt wel verschil.

Vier verschillende niveaus van drukte. De Franse verkeersorganisatie Bison Futé onderscheidt vier verschillende niveaus van drukte op de wegen in Frankrijk: • Zwart: staat voor topdrukte.

• Rood: staat voor heel erg druk.

• Oranje: staat voor druk

• Groen: staat voor de normale situatie op reguliere dagen.

Tips Zwarte Zaterdag in Frankrijk. De meest voordehand liggende tip is misschien wel dat je je autorit om de Zwarte Zaterdag heen moet plannen. Natuurlijk is dit niet voor iedereen mogelijk. Ga je toch op Zwarte Zaterdag rijden? Vertrek dan niet te vroeg in de ochtend. Als je later vertrekt, rijd je achter de files aan en hoef je minder lang te wachten. Een andere optie is ‘s nachts rijden, dan is het ook altijd minder druk op de weg.

6

Ander ongemak tijdens je reis naar Frankrijk

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je in de winter naar Frankrijk op reis gaat, bijvoorbeeld voor een zakenreis of om op wintersport te gaan. Je zal dan niet de enige zijn, want voornamelijk in de maand februari is het aanzienlijk drukker op de weg.

Overigens kent Frankrijk net als België een vakantiespreiding. Dit geld alleen niet voor de zomervakantie, want dan heeft het hele land tegelijk vakantie. Tijdens de voorjaars- en wintervakantie spreiden de Fransen hun vakantie wel.

7

Drukke plaatsen in Frankrijk

Zoals je misschien al wel verwacht is het rondom de grotere steden in Frankrijk sowieso erg druk op de weg. Vooral rondom de hoofdstad, Parijs, is het zowel in de stad als op de (tol)wegen rondom enorm druk en wemelt het van auto’s, bussen en andere vervoersmiddelen.

Maar Parijs is niet de enige plek waar je veel files zal vinden. Ook de wegen rondom Lyon, Bordeaux, Toulouse, Nantes en Marseille zijn druk bezocht. Hier stroopt het verkeer ook flink vast tijdens de drukke dagen. Naast de hiervoor genoemde grote steden zijn er natuurlijk ook meerdere autoroutes waar je veel verkeer kan tegenkomen. Dit zijn onder andere de Route du Soleil (A6/A7 tussen Lyon en Marseille) en de Autoroute l’Aquitaine (A10) die van Parijs naar het westen naar Bordeaux loopt. Beide routes zijn onderdeel van het tolwegennetwerk. Hier moet dus tol voor betaald worden.

Wil je onderweg actuele informatie over de files op de snelwegen van Frankrijk? Luister dan naar Radio Vinci op 107.7 FM. Zij geven elk kwartier bericht over files in Frankrijk.

8

Hoe hard mag je in Frankrijk rijden?

Iets wat ook belangrijk is om rekening mee te houden, is de maximumsnelheid. Bij de meeste autosnelwegen ligt deze op 130 kilometer per uur voor de personenauto’s zonder oplegger.

Heb je wel een aanhangwagen (of caravan) mee? Dan mag je hier 100 km/u mee rijden. De normale toegestane snelheid buiten de bebouwde kom is voor elk type vervoermiddel 80 km/u. Gaat het om een weg met gescheiden rijbanen of 4 rijstroken, dan mag je hier maximaal 110 km/u rijden (of 100 met de caravan/aanhanger). Binnen de bebouwde kom geldt in Frankrijk de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

Natuurlijk kan je de toegestane snelheid ook vinden op de snelheidsborden langs de weg. Handig om te weten; altijd als je een landsgrens overgaat staat er een groot bord met alle snelheidslimieten per type weg. Als je een goede bijrijder hebt kun je hier snel een foto van schieten met de GSM en het nog altijd even terugzien.

9

Volledig overzicht maximale snelheid Frankrijk

Type voertuig Binnen bebouwde kom Buiten bebouwde kom Wegen met gescheiden rijbanen en 4 stroken Autosnelweg
Motoren 50 km/u 80 km/u 110 km/u 130 km/u
Personen-/bestelauto’s met of zonder aanhanger/caravan max gewicht <3500 kg 50 km/u 80 km/u 110/100 km/u 130 km/u
Personen-/bestelauto’s met of zonder aanhanger/caravan max gewicht >3500 kg 50 km/u 80 km/u 80 km/u 90 km/u
Campers <3500 kg 50 km/u 80 km/u 80 km/u 130 km/u
Campers >3500 kg 50 km/u 80 km/u 80 km/u 110 km/u
10

Let op!

Het is in Frankrijk verboden om te rijden met een apparaat waar een functie op zit voor radardetectie. Je mag het niet gebruiken en ook niet bezitten of meenemen!

Zorg dat je deze functies dus hebt uitgeschakeld, of nog beter: hebt verwijderd van het apparaat.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen